source : http://www.gocnhinalan.com/bai-cua-khach/mi-goi-va-nguy-co-tim-mach.html
Tại Sao Mì Gói Gây Hại Cho Sức Khỏe?
Why Ramen Noodles Could Cut Your Life Short? By: Beth Greenfield – Yahoo-Health- 15 Aug 2014
Phỏng dịch: Melissa Mai
Món hợp khẩu vị nhưng rẻ tiền – mì gói – sản phẩm của nhiều sinh viên và dân tiết kiệm, có thể gây bệnh tim mạch và tiểu đường. Theo Journal of Nutrition, tất cả loại mì ăn liền đều gia tăng độ rủi ro với hiện tượng tim mạch từ ăn uống (gây nhồi máu cơ tim và não bộ), nhất là với phụ nữ.
Holy hotplates! Instant ramen noodles, beloved cheap dinner of college kids and budget eaters everywhere, have been linked to heart attacks and diabetes. A study published in the Journal of Nutrition found that the ramen, along with other instant noodle products, may increase a person’s risk for cardiometabolic syndrome — a risk factor for severe cardiovascular disease and stroke — especially in women.
Nghiên khảo này rất quan trọng vì nhiều người ăn mì gói mà không biết về rủi ro tiềm ẩn. Đây là báo cáo truyền thông đến từ Hyun Joon Shin, nghiên cứu viên về tim mạch của Đại Học Baylor và chuyên gia dinh dưỡng tại Đại Học Harvard.
“This research is significant since many people are consuming instant noodles without knowing possible health risks,” said lead researcher Hyun Joon Shin, MD, in a press release. Shin, a clinical cardiology fellow at Baylor University Medical Center and a nutrition epidemiology doctoral student at the Harvard School of Public Health, could not be reached for further comment.
Trong nghiên cứu, các nhà khoa học đã điều tra 10,711 người lớn tuổi từ 19 đến 64, do Korean National Health và Nutrition Examination thu thập. Họ tìm thấy việc ăn bất cứ loại mì gói nào trên 2 lần 1 tuần sẽ tác dụng vào hiện tượng tim mạch do ăn uống và gây ra những biến chứng ảnh hưởng đến hệ thống tim mạch, bài tiết và dinh dưỡng của cơ thể.
For the study, researchers looked at the data of 10,711 adults between the ages of 19 and 64, collected via the nationally representative Korean National Health and Nutrition Examination Survey of 2007-2009. They found that eating instant noodles — ramen, lo mein, glass, Thai, or other — twice or more a week was associated with cardiometabolic syndrome, a collection of abnormalities affecting the body’s cardiovascular, renal, and metabolic systems.
Lý do cụ thể chính yếu chưa rõ rang, nhưng Shin lưu ý đến sự kiện mì gói d0ong1 trong Styrofoam có chứa bisphenol A, gây phản ứng cho hormone (khiến phụ nữ dễ bị tổn thương hơn). Tuy nhiên, sản phẩm mì gói cũng chứa rất nhiều nguyên liệu không lành mạnh như MSG, các hóa chất bảo quản như TBHQ và lượng chất mỡ hòa tan rất cao.
Although the specific cause of the problem was not immediately clear, Shin noted that it might stem from the fact that most instant noodle meals come packaged in Styrofoam, which contains bisphenol A (BPA), a known hormone disruptor — which is also why women could have been more affected in this study. But the food product contains plenty of unhealthy ingredients, including MSG and the chemical preservative tertiary-butylhydroquinone (TBHQ), and is also high in saturated fat.
Nghiên cứu thực hiện tại Hàn Quốc, xứ có lượng người tiêu dung mì gói (per capita) cao nhất thế giới và bệnh tim mạch cùng béo phì đang gia tăng đáng kể. Tuy nhiên, báo cáo cũng thích ứng với người tiêu dung tại Mỹ, đứng hàng thứ 6 về tiêu thụ toàn cầu, theo Wotld Instant Noodles Association, với 4 ngàn 3 trăm tỷ gói mì bán ra trong 2013/ (đứng sau Trung Quốc, Indonesia, Nhật, Việt Nam và Ấn Độ).
The study focused on individuals in South Korea, Shin said, as the country has the highest per-capita number of instant noodle consumers in the world, and because, in recent years, health problems there, including heart disease and obesity, have been on the rise. But the findings appear to be quite relevant to consumers stateside too, as the United States ranked sixth globally in instant noodle sales, according to the World Instant Noodles Association, which found that the United States accounted for 4,300 billion units sold in 2013 (coming in just behind China, Indonesia, Japan, Vietnam, and India — and one spot above South Korea, in fact).
Đây không phải lần đầu có báo động về mì gói. Vào 2012, một video truyền trực tuyến cho thấy bên trong một bộ tiêu hóa. khi vừa ăn xong mì gói – và hình ảnh rất tệ hại (theo một nghiên cứu khác không kết luận của Dr. Braden Kuo). bao tử phải làm việc liên tục nhiều giờ để thanh hóa hết chất ăn và TBHQ, một phó phẩm của dầu khí, được coi như thủ phạm. Nhiều năm trước, giới chức y tế Mã Lai phát hành mộ cảnh báo về nguy cơ tim mạch, vỡ mạch máu não và hại thận vì những độc tố như chất làm đặc (thickeners), chất bão hòa, sodium, và các chất bảo quản.
This is not the first time ramen noodles have been publicly maligned. In 2012, a viral video taken from inside the digestive tract, part of a small and inconclusive study by Dr. Braden Kuo, showed just what happened after instant ramen was ingested — and it wasn’t pretty. The stomach worked overtime, struggling for hours to grind up the strands; TBHQ, a petroleum byproduct, was named as a possible culprit. Years earlier, Malaysian health officials issued a warningagainst eating instant noodles because of ingredients such as thickeners, stabilizers, sodium, and preservatives that have been linked to heart disease, stroke, and kidney damage.
Nissan Foods, nhà sản xuất mì gói đầu tiên tại Mỹ, không trả lời các câu hỏi của Yahoo Health. Nissin Foods, maker of the first instant ramen noodle in Japan in 1958 (and the company that brought Top Ramen to the U.S. in 1972), did not respond to a request for comment from Yahoo Health.
Kết luận? Ăn mì gói và ráng chấp nhận rủi ro cho mình.
The bottom line? Ingest the cheap and filling noodles at your own risk.
Tại Sao Mì Gói Gây Hại Cho Sức Khỏe?
Why Ramen Noodles Could Cut Your Life Short? By: Beth Greenfield – Yahoo-Health- 15 Aug 2014
Phỏng dịch: Melissa Mai
Món hợp khẩu vị nhưng rẻ tiền – mì gói – sản phẩm của nhiều sinh viên và dân tiết kiệm, có thể gây bệnh tim mạch và tiểu đường. Theo Journal of Nutrition, tất cả loại mì ăn liền đều gia tăng độ rủi ro với hiện tượng tim mạch từ ăn uống (gây nhồi máu cơ tim và não bộ), nhất là với phụ nữ.
Holy hotplates! Instant ramen noodles, beloved cheap dinner of college kids and budget eaters everywhere, have been linked to heart attacks and diabetes. A study published in the Journal of Nutrition found that the ramen, along with other instant noodle products, may increase a person’s risk for cardiometabolic syndrome — a risk factor for severe cardiovascular disease and stroke — especially in women.
Nghiên khảo này rất quan trọng vì nhiều người ăn mì gói mà không biết về rủi ro tiềm ẩn. Đây là báo cáo truyền thông đến từ Hyun Joon Shin, nghiên cứu viên về tim mạch của Đại Học Baylor và chuyên gia dinh dưỡng tại Đại Học Harvard.
“This research is significant since many people are consuming instant noodles without knowing possible health risks,” said lead researcher Hyun Joon Shin, MD, in a press release. Shin, a clinical cardiology fellow at Baylor University Medical Center and a nutrition epidemiology doctoral student at the Harvard School of Public Health, could not be reached for further comment.
Trong nghiên cứu, các nhà khoa học đã điều tra 10,711 người lớn tuổi từ 19 đến 64, do Korean National Health và Nutrition Examination thu thập. Họ tìm thấy việc ăn bất cứ loại mì gói nào trên 2 lần 1 tuần sẽ tác dụng vào hiện tượng tim mạch do ăn uống và gây ra những biến chứng ảnh hưởng đến hệ thống tim mạch, bài tiết và dinh dưỡng của cơ thể.
For the study, researchers looked at the data of 10,711 adults between the ages of 19 and 64, collected via the nationally representative Korean National Health and Nutrition Examination Survey of 2007-2009. They found that eating instant noodles — ramen, lo mein, glass, Thai, or other — twice or more a week was associated with cardiometabolic syndrome, a collection of abnormalities affecting the body’s cardiovascular, renal, and metabolic systems.
Lý do cụ thể chính yếu chưa rõ rang, nhưng Shin lưu ý đến sự kiện mì gói d0ong1 trong Styrofoam có chứa bisphenol A, gây phản ứng cho hormone (khiến phụ nữ dễ bị tổn thương hơn). Tuy nhiên, sản phẩm mì gói cũng chứa rất nhiều nguyên liệu không lành mạnh như MSG, các hóa chất bảo quản như TBHQ và lượng chất mỡ hòa tan rất cao.
Although the specific cause of the problem was not immediately clear, Shin noted that it might stem from the fact that most instant noodle meals come packaged in Styrofoam, which contains bisphenol A (BPA), a known hormone disruptor — which is also why women could have been more affected in this study. But the food product contains plenty of unhealthy ingredients, including MSG and the chemical preservative tertiary-butylhydroquinone (TBHQ), and is also high in saturated fat.
Nghiên cứu thực hiện tại Hàn Quốc, xứ có lượng người tiêu dung mì gói (per capita) cao nhất thế giới và bệnh tim mạch cùng béo phì đang gia tăng đáng kể. Tuy nhiên, báo cáo cũng thích ứng với người tiêu dung tại Mỹ, đứng hàng thứ 6 về tiêu thụ toàn cầu, theo Wotld Instant Noodles Association, với 4 ngàn 3 trăm tỷ gói mì bán ra trong 2013/ (đứng sau Trung Quốc, Indonesia, Nhật, Việt Nam và Ấn Độ).
The study focused on individuals in South Korea, Shin said, as the country has the highest per-capita number of instant noodle consumers in the world, and because, in recent years, health problems there, including heart disease and obesity, have been on the rise. But the findings appear to be quite relevant to consumers stateside too, as the United States ranked sixth globally in instant noodle sales, according to the World Instant Noodles Association, which found that the United States accounted for 4,300 billion units sold in 2013 (coming in just behind China, Indonesia, Japan, Vietnam, and India — and one spot above South Korea, in fact).
Đây không phải lần đầu có báo động về mì gói. Vào 2012, một video truyền trực tuyến cho thấy bên trong một bộ tiêu hóa. khi vừa ăn xong mì gói – và hình ảnh rất tệ hại (theo một nghiên cứu khác không kết luận của Dr. Braden Kuo). bao tử phải làm việc liên tục nhiều giờ để thanh hóa hết chất ăn và TBHQ, một phó phẩm của dầu khí, được coi như thủ phạm. Nhiều năm trước, giới chức y tế Mã Lai phát hành mộ cảnh báo về nguy cơ tim mạch, vỡ mạch máu não và hại thận vì những độc tố như chất làm đặc (thickeners), chất bão hòa, sodium, và các chất bảo quản.
This is not the first time ramen noodles have been publicly maligned. In 2012, a viral video taken from inside the digestive tract, part of a small and inconclusive study by Dr. Braden Kuo, showed just what happened after instant ramen was ingested — and it wasn’t pretty. The stomach worked overtime, struggling for hours to grind up the strands; TBHQ, a petroleum byproduct, was named as a possible culprit. Years earlier, Malaysian health officials issued a warningagainst eating instant noodles because of ingredients such as thickeners, stabilizers, sodium, and preservatives that have been linked to heart disease, stroke, and kidney damage.
Nissan Foods, nhà sản xuất mì gói đầu tiên tại Mỹ, không trả lời các câu hỏi của Yahoo Health. Nissin Foods, maker of the first instant ramen noodle in Japan in 1958 (and the company that brought Top Ramen to the U.S. in 1972), did not respond to a request for comment from Yahoo Health.
Kết luận? Ăn mì gói và ráng chấp nhận rủi ro cho mình.
The bottom line? Ingest the cheap and filling noodles at your own risk.
No comments:
Post a Comment